S príchodom jesene nastal aj čas teplých čajov, sladkých koláčikov a popoludní strávených pod dekou. Nehovoriac o tom, že sa blížia Vianoce a teda aj pečenie medovníčkov. A čo k tomuto všetkému patrí? No predsa med!
Tento poklad prírody je neoceniteľný pre svoju výnimočnú chuť a pozitívne účinky na zdravie. Žiaľ, veľmi často sa stáva, že na pultoch obchodov nájdete med pančovaný. S pravým medom toho má málo spoločné. Je to umelo vytvorená zmes glukózy, fruktózy, rôznych sirupov, niekedy aj škrobu … skrátka niečo, čo vám poskytne maximálne tak sladkú chuť a má to vôňu medu vďaka umelej aróme. Liečivé účinky pravého včelieho produktu to rozhodne nemá.
Ako to rozpoznať a nekupovať len predražený a zafarbený cukor?
V prvom rade sa na pohár medu v obchode poriadne pozrite. Ak vidíte známky kryštalizácie, ide pravdepodobne o pravý med. Väčšina druhov medov, od kvetového po horský kryštalizuje a tuhne rýchlo. Ide o prirodzený proces. Agátový med je výnimočný svojou svetlou farbou a veľmi pomalou, až takmer žiadnou kryštalizáciou, takže toto je len jeden zo znakov pravého medu. Fľašu číreho zlatého, alebo tmavého produktu určite nemusíte hneď zatracovať.
Pravý med pri zohrievaní nepení. Pokiaľ doma začnete trochu medu zohrievať v hrnci a vytvorí sa vám bohatá pena, je jasné, že ide o rozpustený cukor a môžete to celé vyhodiť. Pravý med sa pri kontakte s vodou tiež rozpúšťa oveľa pomalšie ako cukrové náhrady. Keď do pohára s vodou izbovej teploty dáte lyžicu pravého medu, mala by sa usadiť na dne a nejaký čas si držať svoju hustotu a tvar. Pančovaný med sa rozpustí veľmi rýchlo.
Asi najlepšie je mať vlastného spoľahlivého včelára, ktorému môžete veriť. Žiaľ, nie každý má v okolí niekoho takého. Pokiaľ máte med naozaj v obľube a máte pocit, že by vo vašej kuchyni nikdy nemal chýbať, možno by bolo dobré začať uvažovať aj o vlastnom úli. Je to krásny a prospešný koníček, ktorý vás odmení a navyše pomôžete okolitej prírode.